OM OSS

Vertikalverket är västkustens, och en av Sveriges, största arrangör av klätterkurser och arrangemang inom klättring. Vi älskar klättring, och vill att så många som möjligt ska få ta del av klättringens magi, på ett säkert sätt! Därför vill vi sprida kunskap, inspiration och glädje till alla er klättrare där ute!


Allting började någongång kring 2017 med att Petter var sugen på att göra något nytt, och såg ett behov av större kompetens bland klättrarna. De första åren drev han verksamheten på egen hand, men intresset för klättringen i Bohuslän växte och ganska snart var det fler instruktörer involverade för att hjälpa till med kursverksamheten.


Karin drev på den tiden sitt egna företag, Karins Fjelliv, med klätterkurser framförallt i Nordnorge. Precis som alla andra klättrare var hon såklart i Bohuslän och klättrade ibland, och 2019 träffade hon Petter första gången. Ganska snart var hon med och höll många kurser, och med åren blev hon mer och mer involverad i verksamheten. Idag äger och driver de företaget tillsammans.

VÅRA INSTRUKTÖRER

Petter Åsander

Klippklätterinstruktör

Boendes i hjärtat av Bohusläns klättermecka har Petter en lång erfarenhet av klättringen på Bohusgraniten.
Petter har klättrat sedan början av milleniet och
har jobbat som instruktör sedan 2018 då han startade Vertikalverket.

Tradklättringen ligger honom varmt om hjärtat men mörka vinterdagar kan du hitta honom på något isfall eller mossig klippa i området, eller möjligen i Snowboardbacken.

Du möter honom på de flesta av Vertikalverkets arrangemang.

Karin Eknor

Klippklätterinstruktör

Karin är ingenjören som tröttnade på kontorslivet, sa upp sig och valde klättringen istället. Karin har klättrat trad i drygt tio år och är
auktoriserad av norska klätterförbundet sedan 2017 och av Svenska klätterförbundet sedan 2021.


Hon älskar klättring och håller på med allt från sport och trad till storvägg, is och alpinklättring. I sex år bodde hon i Nordnorge där Lofoten var hemmaplan, men har de senaste åren spenderat mer och mer tid i Bohuslän. 


Du möter Karin på de flesta Vertikalverkets arrangemang.

Daniela Ebler

Sportklätterinstruktör

Daniela upptäckte klättringen som 20-åring och i samma veva som hon började klättra började hon också arbeta med klättring - allt för att kunna spendera så mycket tid som möjligt med hennes passion.


Hon älskar alla discipliner inom klättringen, men sportklättring ligger närmast hjärtat.

Daniela har utbildat sig till auktoriserad sportinstruktör, elittränare och Mental coach med fokus på klättring och har jobbat som instruktör sedan 2006.

Du möter Daniela på Vertikalverkets Sportkurser och resor

Richard Ekehed

Klippklätterinstruktör

Richard började klättra innan internet var en grej som gemene man kände till. Richard har gjort sig känd med förstabestigningar av Rätt lätt och Minaret på Häller och blivit något av en legend för Bohusklättringen.

Richard är Klippklätterinstruktör sedan oräkneliga år tillbaka och gillar verkligen att förmedla rörelseglädjen till nyblivna klättrare.

Du träffar Richard främst på Vertikalverkets prova-på och företagsevenemang, men också på kurserna med jämna mellanrum.

Fredrik Brödje

Klippklätterinstruktör

Fredik är skåningen som drar i exil till Bohuslän över sommaren. Fredrik har klättrat i dryga 15 år och njuter av klättringens alla discipliner, från tradklättring på solstekta kustklippor hemma i Skåne till den bitande kylan på en isvägg i Norge eller ensamheten på en psykologisk aidtur. 


Fredrik har jobbat som instruktör sedan 2021 både hemma i Skåne och i Bohuslän. 


Du möter honom på en del av Vertikalverkets arrangemang under sommaren.

Martin Urby

Klipp & Isklätterinstruktör

Martin lurades med till klätterhallen i slutet av mellanstadiet och efter klubbresor till bl.a. Norge blev han helt fast i klättringens fantastiska värld.


Han flyttade i vuxen ålder från Upplandslätten till Västkusten för att komma närmare Sveriges bästa klättring, men Norges större väggar återkommer ofta vid dagdrömmandet på kontoret i Gbg.


Numera som ung medelålders kan han synas både bland sprickor, block och bultar, eller med yxor på frusen mossa och is. Utöver att hålla klätterkurser har Martin i många år utbildat och examinerat blivande instruktörer åt SKF.


Du möter Martin främst på Vertikalverkets Isklätterkurser

Fredrik Mattisson

Klippklätterinstruktör

Fredrik blev omedelbart förälskad i den bohuslänska graniten vid sitt första besök och har sedan dess återvänt varje sommar.

Denna passion för klättring och naturens skönhet ledde till att han för några år sedan valde att bli sommarboende i Bohuslän.
Sedan 2010 har Fredrik arbetat som inomhusinstruktör och sedan 2017 som klippklätterinstruktör.


Under vintermånaderna bor och arbetar han i Skåne, där han är engagerad i Skånes Klätterklubb.


På sommaren kan du träffa Fredrik på Vertikalverkets kurser, där han delar med sig av sin erfarenhet och glädje för klättring till både nya och erfarna klättrare. Om det inte är kurs är sannolikheten ändå stor att du springer på honom hängandes i sitt clogrep.


Oavsett vilket så ser han fram emot att träffa dig på klippan!