ALPINKLÄTTERKURS

AlpinklätterkursVi är glada att introducera vår nya Alpinklätterkurs! För dig som längtar efter att lära dig tekniker och metoder för alpin färdsel, som du sedan kan applicera på större berg. Vi kommer altså inte att vara i alpin terräng, utan på låghöjds-klippor hemma i Bohuslän.  


Alpinklättring är ett brett begrepp, och kan tolkas väldigt olika. I stort sätt skulle man kunna säga att det innefattar all klättring över trädgränsen men vanligtvis syftar det till klättring i mer utmanande miljöer, ofta på större berg i exponerad terräng. Utmaningen ligger oftast inte själva klättringen i sig, men i att effektivt förflytta sig på ett säkert sätt. Det kan ibland vara lösa stenar och svårt att hitta bra säkringsmöjligheter. Det kan vara inslag av mossa och gräs, och självklart kan alpinklättring också vara vinterklättring med en blandning av klippa, snö och is. 


På sådana turer är effektiviteten en viktig faktor. Under kursen kommer vi att fokusera på hur ett replag effektivt och säkert tar sig fram i varierande terräng. Vi kommer att lägga stor vikt vid rephantering och olika metoder för kortrepsklättring, samtidigt som vi diskuterar vilken teknik som är lämplig för olika terrängtyper. Kursen kommer också att inkludera alternativa metoder för att bygga standplats och säkra, samt träning i rappellering med minimal utrustning. Vi kommer även att se på vilken utrustning som är nödvändig för olika typer av alpina turer.

 

Kursen är en avancerad kurs för dig som redan har erfarenhet av tradklättring och kan hantverket med att ledklättra på egna säkringar och bygga ankare. Det är bra om man har testat klättra multipitch tidigare, och vet hur det går till. Det är däremot inget krav om att man ska kunna klättra på någon hög nivå, eller svåra grader.

 

Hör av dig om du har frågor!

 

TID: 2 heldagar


FÖRKUNSKAP: 

Erfarenhet av tradklättring. Kunna leda själv på egna säkringar, samt bygga ankare och säkra upp andreman. 


UTRUSTNING:

Ta med din egen utrustning, men rep behövs inte. Om du saknar något kan du låna av oss, men du förväntas ha egen sele, klätterskor, hjälm och broms med guideläge.


PRIS: 3500 Kr

Planerade kurser 2024:


20-21 Maj

11-12 juli