VINTER I RJUKAN

RJUKAN

27 Jan - 4 Feb

DATUM: 27 JAN - 4 FEB


GRUNDKURS: 27 JAN - 28 JAN


LAVIN-WORKSHOP: 29 JAN


GUIDAD DAG: 29 JAN


FORTSÄTTNINGSKURS: 30 JAN - 31 JAN
FULLBOKAD


LAVIN-WORKSHOP: 1 FEB


GUIDAD DAG: 1 FEB


GUIDAD DAG: 2 FEB


GRUNDKURS: 3 FEB - 4 FEB

PROVA-PÅ: 3 FEB & 4 FEB



PRISER
GRUNDKURS: 3600 kr

FORTSÄTTNINGSKURS: 3600 kr
GUIDAD DAG: 2800 kr/person

LAVIN-WORKSHOP: 1500 kr

TOPPTUR-INTRO: 1500 kr
PROVA-PÅ:
1500 kr


 
 
 
 
Grundkurs 27-28 Jan
Guidad dag 29 Jan
Lavin-workshop 29 Jan
Fortsättningskurs 30-31 Jan FULLBOKAD
Guidad dag 1 Feb
Lavin-workshop 1 Feb
Guidad dag 2 Feb
Topptur 2 Feb
Grundkurs 3-4 Feb
Prova-på 3 Feb
Prova-på 4 Feb
 
 
 

I skiftet mellan Januari och Februari åker vi till Rjukan i norge för att få årets dos av ordentlig vinter. Vi fyller dagarna med olika sorters vinterklättring och spenderar kvällarna tillsammans på hostelet där vi lagar mat och berättar skrönor!

Rjukan är verkligen ett riktigt vinterparadis samtidigt som det ligger förhållandevis nära svenska västkusten, ca 6 timmar från Göteborg.
Närheten till södra Norges högsta berg, "Gaustatoppen", ger en härlig bergsatmosfär och bryter av mot den industriella känslan nere i byn.
Uppe vid Gaustablikk finns ett fint skidsystem både på längd och utför för den som vill ha det, och Gaustatoppen själv bjuder på grymma toppturs-åk.


Rjukan har länge varit ett mecka för isklättring, mycket tack vare den djupa dalgången som ligger i väst-östlig riktning och gör att solen aldrig når de nordvända sluttningarna. Det i kombination med höjd över havet gör att det oftast är ordentlig vinter i Rjukan. Miljön i Rjukan domineras av dalgången med dess historia från andra världskrigets sabotage-aktioner, men också av den väldiga Gaustatoppen som bjuder på bra skidåkning om det är tillräckligt med snö.


Under en vecka kommer vi finnas på plats från Vertikalverket och erbjuder möjlighet till Grundkurs, Fortsättningskurs, Guidning och/eller Prova-på-klättring, men även en introduktion till lavinkunskap och toppturskidåkning.
Du väljer själv vilka dagar du vill vara med på när du bokar.

Boendet betalar ni själva direkt till hostelet som ligger mitt i byn. Eventuellt hyr vi en gemensam stuga istället om vi blir tillräckligt många. Pris för boendet kommer bli mellan 300 och 500 NOK per natt.
Resan till och från Rjukan ordnar du själv men vi hjälper gärna till med att organisera samåkning.

Den här resan passar alla nivåer då isarna i Rjukan har ett stort utbud av leder i alla grader!


Om dagarna inte helt passar, så kan det eventuellt finnas möjlighet att ändra om lite i schemat för dagarna med guidning, prova-på, lavin workshop och toppturs intro. Hör av dig så ser vi vad vi kan få till!


GRUNDKURS:

Vertikalverkets Grundkurs i isklättring riktar sig till dig som vill kunna klättra på vintern uppför frusna vattenfall och isformationer. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av isklättring, men du ska ha gått grundkurs i klippklättring eller ha motsvarande kunskaper samt färdighet på den nivån. Vi rekomenderar att man har en säsong av klippklättring sen tidigare, gärna även ledklättrat enklare leder.

FORTSÄTTNINGSKURS:

Vertikalverkets Fortsättningskurs i isklättring riktar sig till dig som vill komma vidare efter grundkursen. Du vill kunna ledklättra på vintern uppför frusna vattenfall och i enklare mixad terräng, alltså på klippa. Du behöver ha klättrat lite is innan, så att du har koll på grunderna i hur du rör dig på is och hur du bedömer iskvalite. Du ska ha gått grundkurs och fortsättningskurs i klippklättring eller ha motsvarande kunskaper samt färdighet på den nivån.

GUIDAD DAG:

Att köpa till en guidad dag efter din grundkurs eller fortsättningskurs är ett bra sätt att få lite extra tid på isen, men också lite äventyr! Vi anpassar dagen efter din nivå, med ambitionen att klättra uppför ett längre isfall på flera replängder.
En guidad dag kan också användas för att få utökad hjälp av instruktören med t.ex klätterteknik.

PROVA-PÅ:
Har du alltid varit sugen på att svinga in en isyxa i ett fruset vattenfall?
Hacka dig upp som en vinterninja? Men att gå en kurs kanske är ett för stort steg? Följ med oss till Rjukan så riggar vi ett topprep och förser dig med utrustningen som krävs. Du får en grundläggande förståelse för rörelseteknik på is såklart, men fokus på att testa sig fram och klättra så mycket som möjligt!
Boka en eller två dagar, du behöver inte ha klättrat alls innan.

LAVIN-WORKSHOP:
För den som vill röra sig i branta sluttningar vintertid så är det förr eller senare nästintill ofrånkomligt att hamna i en situation där det skulle kunna gå en lavin.
Oavsett om du har skidor eller stegjärn på fötterna så behöver du ha en förståelse för vad det är som skapar förutsättningarna för en lavin. På våran lavin-workshop ger vi dig en grundläggande insikt i hur laviner fungerar och i vilken terräng det är störst sannolikhet och störst risk. Vi går igenom tankar kring vägval, riskreducerande åtgärder och givetvis hur du utför ett sök med tranciever, sond och spade. Innehållet och nivån på workshopen kan anpassas till deltagarna som är med, så denna workshop passar både dig som är nybörjare och dig som har erfarenhet och kunskap sen tidigare. 


Lavinutrustning ingår, men om du har egen tranciever, sond och spade så tar du givetvis med det. Skidor eller snöskor kan hyras på plats.

TOPPTUR-INTRO:
På Gaustatoppen finns förutsättningarna för riktigt fina skidåk nerför orörda vidder. Topptur innebär att man går uppför berget med stighudar under skidorna för att sedan åka "off-pist" ner där snön är bäst och säkrast.


Randoneeskidor finns att hyra på närliggande Gaustablikk om du inte har egna.
Skidåkningen är relativt enkel, men det kräver ändå att du kan åka skidor sedan tidigare. Topptur genomförs under förutsättningen att det finns tillräckligt med snö.



Bilder från tidigare resor

Instruktörer på resan

Petter, Martin och Karin är de instruktörer som kommer vara med på resan

Martin Urby

Martin lurades med till klätterhallen i slutet av mellanstadiet och efter klubbresor till bl.a. Norge blev han helt fast i klättringens fantastiska värd. Han flyttade i vuxen ålder från Upplandslätten till Västkusten för att komma närmare Sveriges bästa klättring, men Norges större väggar återkommer ofta vid dagdrömmandet på kontoret i Gbg.


Numera som ung medelålders kan han synas både bland sprickor, block och bultar, eller med yxor på fryst mossa och is.


Utöver att hålla klätterkurser har Martin i många år utbildat och examinerat blivande instruktörer åt SKF

Karin Eknor

Karin är ingenjören som tröttnade på kontorslivet, sa upp sig och valde klättringen istället. Karin har klättrat trad i drygt tio år och är auktoriserad av norska klätterförbundet sedan 2017 och av Svenska klätterförbundet sedan 2021.


Hon älskar klättring och håller på med allt från sport och trad till storvägg, is och alpinklättring. I sex år bodde hon i Nordnorge där Lofoten har varit hemmaplan, men har de senaste åren spenderat våren och försommaren i Bohuslän.


Karin är även norsk lavininstrukltör och svensk lavintekniker, och har hållit lavinkurser och toppturskurser i Norge under många år. 

Petter Åsander

Boendes i hjärtat av Bohusläns klättermecka har Petter en lång erfarenhet av klättringen på Bohusgraniten.
Petter har klättrat sedan början av milleniet och har jobbat som instruktör sedan 2018 då han startade Vertikalverket.

Tradklättringen ligger honom varmt om hjärtat men mörka vinterdagar kan du hitta honom på något isfall eller mossig klippa i området, eller möjligen i Snowboardbacken.

Information om paketreselagen

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.

 

Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget Vertikalverket AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.

 

Dessutom har företaget Vertikalverket AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

 

Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302